Noțiuni cercetășești de bază (să nu lipsească din cunoștințele cercetașului)




      Peste 6.000 de tineri în țară si 32 de milioane in intreaga lume, organizati intr-o miscare ce se cheama “cercetasie, promoveaza un sistem de valori total diferit. Principiile lor vizeaza petrecerea a cit mai mult timp in mijlocul naturii, implicarea in dezvoltarea comunitatii din care fac parte si dezvoltarea sanatoasa a propriului caracter.

Cercetasia a fost fondata in anul 1907 de ofiterul englez Sir Robert Baden Powell (n. 22 februarie 1857 – d. 8 ianuarie 1941), denumit si B.P. 

Miscarea cercetasilor a fost infiintata de Robert Baden-Powell, un general britanic care isi dorea ca prin jocuri sa educe tinerii in spiritual pacii. De la initialele numelui sau (BP) a pornit si mottoul acestora  “Be Prepared!” ---- “Fii Pregatit!”.

    Toate actiunile la care au participat membrii acestei organizatii de-a lungul timpului au avut drept scop slefuirea lor fizica, spirituala si mentala, astfel incat acestia sa ajunga sa aiba un rol constructiv in societate.

    Baden Powell a scris Scouting for Boys, carte publicată în 1908 de către Pearson, dedicată în special tinerilor. În timp ce scria, și-a testat ideile într-o excursie cu cortul în Insula Brownsea cu Brigada de Băieți locală și cu copiii prietenilor lui, excursie începută la 1 august 1907 și considerată a fi începutul Mișcării Cercetașilor:

     Povestea miscarii incepe la 1 august 1907, la ora 8.00 dimineata, pe insula Brownsea din sudul Angliei. Atunci, Lordul Robert Baden-Powell a suflat in corn pentru a da desteptarea primei tabere de cercetasi, la care luau parte in jur de 20 de tineri baieti.

Introducerea cercetasiei in Romania --- 1914

     Cea dintai comunicare la noi asupra cercetasiei a facut-o Savantul - profesor universitar Gh. Murgoci intr’o sedinta a Asociatiei Sportive. Calatorind prin Englitera a dat in plimbarile sale câmpenești peste niste patrule de Boy Scouts însoțite de Baden Powell. Întorcându-se la Bucureşti, el va deveni principalul iniţiator şi conducător al primelor grupuri de cercetaşi români.
      In vara anului 1913, cativa elevi dela liceul “Lazar” din Bucuresti, inspirati de Comunicarea despre Cercetasie a Savantului Gh.M.Murgoci si un articol asupra cercetasilor francezi, au citit comunicarea despre cercetășie in “Lectures pur tous”, s-au organizat între ei și au format vreo doua patrule de cercetasi a caror activitate s’a redus la cateva excursii prin Bucegi.
      Entuziasmati de viata in natura, hotarara sa se organizeze dupa normele scoutismului englez.
      Astfel, in 1913 a aparut primul grup de cercetasi din Romania, la Brasov si Bucuresti. Foarte repede, miscarea a capatat amploare si nevoia unei organizatii nationale se simtea din ce in ce mai tare. Asa ca in primavara anului 1914, Asociatia Cercetasii Romaniei, cum a fost denumita atunci, a vazut pentru prima data lumina zilei. Activitatile cercetasesti constituiau un punct de atractie pentru tineret, asa ca asociatia s-a dezvoltat foarte repede.

Miscarea cercetaseasca (miscarea scout) este:

  • miscare educativa si voluntara a tinerilor, educație pentru viață,
  • este de a contribui la dezvoltarea capacitatilor fizice, intelectuale si spirituale ale tinerilor precum si educarea lor in spiritul cultivarii, respectului si dragostei fata de om si mediul inconjurator in vederea formarii de cetateni responsabili, membrii demni ai comunitatilor locale, nationale si internationale.
  • un sistem de pedagogie prin:
  • o promisiune si o lege
  • invatarea prin actiune
  • viata in grupuri mici care, sub indrumarea responsabililor (adulti)
  • derularea unor programe de activitati variate, bazate pe interesul



educației non-formale, mișcare deschisa tuturor fara deosebire de origine, rasa sau credinta, apolitica, neguvernamentala si nonprofit in concordanta cu scopul principiile si metoda concepute de fondatorul acesteia.

Scopul cercetasiei si
Metoda pedagogica scout:
constituie cadrul propice pentru descoperirea progresiva si acceptarea responsabilitatilor si acumularea competentelor, cresterea increderii in sine si a capacitatii de a coopera si conduce formarea participantilor, incluzand jocuri, cunostinte utile, servicii aduse comunitatii toate avand loc intr-o stransa legatura cu natura.
·        sistemul de pedagogie scout are la baza sistemul de progres personal.

Sistemul de progres personal: 
are menirea de a implica tânărul în propria dezvoltare. Permite fiecărui cercetaş să se autoevalueze şi să devină conştient de ritmul dezvoltării sale. Sistemul de progres foloseşte elemente ale cadrului simbolic corespunzător fiecărei grupe de vârstă.

Natura:
Activitațile cercetasilor se desfasoara pe cat posibil in natura.
Natura este cadrul ideal de aplicare al Metodei Scout, datorită posibilităţilor de dezvoltare fizică, emoţională, socială şi intelectuală pe care le oferă.

Cadrul simbolic:
Cadrul simbolic este un set de elemente cu inteles special. Numele patrulei, strigatul patrulei, salutul, esarfa, uniforma, steagul, banerele cu insemnul ONCR si OMMS, ceremoniile, povestile, natura, locul desfasurarii activitatii, campurile si reuniunile.
Acesta trebuie intotdeauna asigurat, astfel ca nu trebuie sa lipseasca niciodata cateva elemente din cadrul simbolic. Cercetasul va purta mereu uniforma, camasa cercetaseasca sau tricoul centrului local cu insemnele cercetasesti adecvate, la fiecare reuniune/activitate va proceda la salut, strigat de patrula, iar la reuniuni mai importante sau campuri locale sau nationale va arbora steagurile de CL, de Unitate si de patrule.
Fiecare grupă de varstă are un cadru simbolic specific maturităţii şi nevoilor educaţionale. Scopurile acestei metode sunt multiple: dezvoltarea imaginaţiei şi creativităţii, identificarea valorilor cercetăşeşti şi stimularea coeziunii şi solidarităţii grupului.

Patrula (echipa) si Unitatea:

Cercetasii sunt organizati in Patrule; acestea se alcatuiesc pe ramuri de varsta si fiecare patrula poate avea un numar cuprins intre 4-7 membri, cu sef de patrula, sanitar, bucatar, trezorier, etc.
Mai multe patrule dintr-o ramura de varsta formeaza o Unitate.


Fiecare unitate locală de cercetaşi este organizată în patrule. Patrulele sunt conduse de unul dintre membri care devine şef de patrulă. Grupul îşi organizează activitatea şi împarte responsabilităţi sub supravegherea liderului adult. Patrulele au drept de participare activă la luarea deciziilor în unitate.

Promisiunea cercetasului

Promisiunea generala si a voluntarilor

Eu……… (cercetasul isi va spune numele)
Promit pe onoarea mea sa fac tot ce este posibil pentru:
- a servi patria mea, Romania si credinta mea;
- a ajuta pe aproapele meu in orice moment;
- a ma supune legii cercetasului.Asa sa ma ajute Dumnezeu!

Eșarfa națională a cercetașilor din România este bleumarin.
Este purtata si de voluntari.
Promisiunea Lupisorului

Eu…………….. ( fiecare cercetas lupisor isi spune numele),
Promit sa respect credinta mea si a celorlalti, sa-mi iubesc tara si sa respect Legea  Lupisorului.      
Asa sa ma ajute Dumnezeu!

Eșarfa lupișorului este galbenă

Promisiunea Temerarului

Eu……. ( fiecare cercetas temerar isi spune numele),
Cu ajutorul lui Dumnezeu si al celorlalti cercetasi, promit, 


pe  onoarea mea:sa raspund provocarilor temerarilor,

sa traiesc asemenea tuturor cercetasilor,

conform Legii noastre.
Asa sa ma ajute Dumnezeu!
Eșarfa temerarului este verde
Promisiunea Exploratorului

Eu……………….. ( fiecare isi spune numele),


Promit ca alaturi de ceilalti cercetasi, alaturi de Patrula si Unitatea mea, sa fac tot ce pot mai bine pentru a respecta Legea Cercetasului si Legea Exploratorului.

Imi voi indeplini datoria fata de mine, fata de semeni si fata de Dumnezeu.

Asa sa ma ajute Dumnezeu!

Eșarfa exploratorului este albastră
Odata cu promisiunea cercetasul va primi esarfa de cercetas si insemnul de promisiune, conform ramurii lui de varsta. Insemnul de promisiune va fi cusut pe camasa.
Cercetașului care depune promisiunea i se citeste Legea Cercetasului iar el promite sa si-o asume si sa o respecte. Promisiunea este o oferire voluntara, primul pas in a-l obisnui pe tanar cu respectarea principiilor si a valorilor de viata.

Promisiunea va fi depusa intotdeauna intr-un cadru special organizat, cu invitati de la sediul ONCR, cercetasi si lideri din alte centre locale sau/si cu oficialitati, impreuna cu alti cercetasi din alte centre, care pot depune si ei odata cu gazdele, si/sau in campuri special organizate pentru aceasta ceremonie, cum ar fi cel de la Tecuci din fiecare an, organizat de Ziua Cercetasului, la Statuia Cercetasului, unica in lume sau campuri anuale ale centrului local .

Legea cercetasului:


1. Cercetasul isi iubeste patria sa, Romania si pe toti cei care traiesc in ea.

2. Cercetasul este loial, si respecta cuvantul dat, nu minte, este curat in gand, in vorba si in fapta.
3. Cercetasul este util si isi ajuta semenii in orice situatie; este un prieten pentru toti si frate cu toti cercetasii.
4. Cercetasul este econom si cumpatat, este ingaduitor cu altii si sever cu sine; isi ingrijeste corpul si duce o viata sanatoasa.
5. Cercetasul iubeste si ocroteste natura si este bun cu animalele.
6. Cercetasul isi respecta si asculta parintii, sefii si profesorii si este disciplinat in tot ceea ce face.
7. Cercetasul este credincios si respecta credinta celorlalti.
8. Cercetasul este curajos si increzator in puterile sale, vioi si plin de insufletire.
9. Cercetasul iubeste invatatura si la randul sau invata si pe altii.
10. Cercetasul se straduieste sa faca in fiecare zi o fapta buna, oricat de neinsemnata ar parea ea.
  
Simbolul (sigla) ONCR

           Semnificatia siglei ONCR este o încrucişare compusă din patru crengi de brad de culoare verde, suport pentru simbolul cercetăşiei: floarea de crin stilizată, de culoare galbenă. Bradul este un simbol al României, veșnic verde, veșnic tânăr. Floarea de crin era utilizată ca simbol pentru a arăta nordul pe hărți, la fel cum un cercetaș va arăta calea în urmarea principiilor și ajutorării semenilor.


 ONCR - marca inregistrata








Motto - ul cercetasilor (deviza)  Gata Oricând!Cercetasul trebuie sa fie oricand pregatit fizic si psihic pentru orice provocare 

Salutul cercetasilor:


















Semnificatia Salutului:

Degetul mare peste cel mic, pliate in palma, si trei degete in sus.

Degetul mare peste cel mic simbolizeaza una din regulile cercetasesti de baza – Cercetasul mare il sprijina pe cel mic.


Sigla Centrului local Savant Gh.M. Murgoci București (foto de mai jos):
Semnificatia siglei CL Murgoci: contine sigla ONCR, sigla OMMS si sim Centrului local Savant Murgoci, floarea de crin inconjurata de nodul prieteniei, aceasta floare de crin este cea folosita la sigla Asociatiei Cercetasilor din Romania infiintata in 1914 sub indrumarea savantului Gh.M. Muroci.
Steagul CL Murgoci este însăși sigla centrului.















Strigătul Centrului local Savant Gh.M. Murgoci București:
Murgoci! Aventură pentru toți!
(strigătul se repetă de trei ori)
- un cercetas striga: Murgoci!
- intreg grupul raspunde Aventura pentru toti!

Afiliere Mondială a ONCR

Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei sunt afiliati la :  World Organization of the Scout Movement  / Organizatia Mondiala Miscarea Scout (WOSM sau OMMS)





Sigla OMMS - reprezentând floarea de crin înconjurată de nodul prieteniei 








Membri voluntari in februarie 2015 in Romania:

Organizaţia Naţională "Cercetaşii României" este alcătuită din peste 6.500 de membri, activi în 84 de filiale (centre locale+grupuri de iniţiativă) cu o reprezentare în România în peste 36 de judeţe.

Scurt istoric al Cercetasiei in Romania

Cercetasia apare in Romania in anul 1913.Gheorghe Munteanu-Murgoci, un om de ştiinţă român, aflat în vizită în Anglia, ia contact cu cercetăşia de aici. Întorcându-se la Bucureşti, el va deveni principalul iniţiator şi conducător al primelor grupuri de cercetaşi români.

Asociatia Cercetasii Romaniei este membra fondatoare a OMMS (WOSM) in anul 1923. ( Organizatia Mondiala a Miscarii Scout sau World Organization of the Scout Movement)
Cercetasia este desfiintata abuziv in Romania in anul 1937 si a fost înlocuită de organizația totalitaristă, Străjeria, în cadrul măsurilor dictatoriale inițiate de Regele Carol al II-lea.

 Cercetasia a renascut in Romania in anul 1991 sub numele de Organizatia Cercetasii Romaniei, iar în 1993 a primit recunoașterea Biroului Mondial al WOSM. Organizația Mondială a Mișcării Scout numără în prezent peste 30.000.000 membri activi în 216 țări și teritorii.
Principiile Cercetasiei sunt:
  • sunt legi fundamentale ce trebuie respectate in atingerea scopului
  • reprezinta un cod de conduita care trebuie sa-i caracterizeze pe toti membrii miscarii
1. Principiul spiritual sau datoria/respectul fata de Dumnezeu reprezinta:
  • aderare la valorile spirituale
  • loialitatea fata de religia care le exprima si acceptarea indatoririlor ce decurg din acestea
    Principiul social sau datoria fata de aproape
  • responsabilitatea persoanei fata de societate (in diferitele ei dimensiuni)
  • loialitatea fata de tara ta si traditiile poporului tau cu respectul bogatiei diferitelor culturi si credinte pe care le reprezinta
  • participarea la dezvoltarea societatii in respectul fata de demnitatea omului si integritatea naturii
2. Principiul social sau datoria/respectul fata de aproape:
  • responsabilitatea persoanei fata de societate (in diferitele ei dimensiuni)
  • loialitatea fata de tara ta si traditiile poporului tau cu respectul bogatiei diferitelor culturi si credinte pe care le reprezinta
  • participarea la dezvoltarea societatii in respectul fata de demnitatea omului si integritatea naturii
3. Principiul personal sau datoria/respectul fata de sine:
  • asumarea responsabilitatii dezvoltarii insusirilor fizice, intelectuale si spirituale ale propriei persoane, respectul fata de sine, datoria permanenta de ingrijire psihica, fizica si igienica.
      Cum, prin ce mijloace poate Cercetasia sa-si indeplineasca Misiunea? Pe baza unui sistem educativ, numit Metoda Scout. Specificul Metodei este ca imputerniceste pe fiecare individ ca agent principal al propriei dezvoltari si cuprinde:
     Legea Cercetasului. Un cod de viata individual si colectiv care are la baza principiile Cercetasiei. Reprezinta un cadru de referinta pentru comportamentul de zi cu zi al cercetasului pe de o parte, si stabileste normele comunitatii cercetasesti, pe de alta parte.

     Promisiunea cercetasului este angajamentul de a trai conform Legii Cercetasului pe care fiecare tanar il ia cand se alatura Miscarii.

     Invatarea prin actiune asigura o insusire activa a cunostintelor, deprinderilor si atitudinilor. In opozitie cu invatarea teoretica, invatarea prin actiune inseamna a invata din experientele de zi cu zi si din oportunitatile de urmarire a pasiunilor.
    Sistemul de patrule. Fiecare unitate locala de cercetasi este organizata in patrule, adica grupuri de 6-8 tineri. Patrulele sunt conduse de unul dintre membri care devine sef de patrula. Grupul isi organizeaza activitatea si imparte resopnsabilitati sub supravegherea liderului adult. Patrulele au drept de participare activa la luarea deciziilor in unitate.
    Cadrul simbolic este un set de elemente cu inteles special. Numele patrulei, uniforma, steagul, ceremonii, povesti sunt cateva dintre simbolurile cercetasesti. Fiecare grupa de varsta are un cadru simbolic specific maturitatii si nevoilor educationale. Scopurile acestei metode sunt multiple: dezvoltarea imaginatei si creativitatii, identificarea valorilor cercetasesti si stimularea coeziunii si solidaritatii grupului.
    Sistemul de progres personal are menirea de a implica tanarul in propria dezvoltare. Permite ficarui cercetas sa se autoevalueze si sa devina constient de ritmul dezvoltarii sale. Sistemul de progres foloseste elemente ale cadrului simbolic corespunzator fiecarei grupe de varsta.
    Natura este cadrul ideal de aplicare al Metodei Scout datorita posibilitatilor de dezvoltare fizica emotionala, sociala si intelectuala pe care le ofera.
    Sustinerea adultilor. Adultii au responsabilitatea de a coordona activitatile pentru realizarea lor cu success, sa se asigure ca aceste activitati au un impact pozitiv asupra dezvoltarii tinerilor implicati si sa creeze un cadru de relationare adecvat in unitate.
    Acestea sunt ideile care stau la baza campurilor, a campaniilor de mediu, a intalnirilor de unitate, a camasii cercetasesti. Ele ne justifica activitatea si prin prisma lor trebuie intelese hike-urile, jocurile, salutul de patrula, insula temerarilor si proiectele exploratorilor.

    Valori: respect de fata de sine, respect fata de ceilalti, respect fata de Dumnezeu. 

    Domenii de activitate: educatie alternativa, participare comunitara, protectia mediului, voluntariat, interculturalitate, social-caritate, educatie in natura.

    Grup tinta: tineri intre 6-24 de ani indiferent de religie, nationalitate, rasa, sex, dar organizatia noastra este deschisa oricarei persoane
„care doreste sa lase lumea mai buna decat a gasit-o”
 (citat: indemn din testamentul Lordului R.B. POWELL)

- Cercetasii cu vechime mare si constanta in cadrul unui CL si cu experienta, pot deveni ajutoare de lider incepand cu varsta de 18 ani; ei vor efectua stagii de pregatire si vor lucra cu ramuri de varsta mai mici sub supravegherea si la recomandarea liderilor lor.

Imnul cercetasului

Hai sari voios, alarma suna!
Vin` tinere cu noi si-aduna
Din al izvoarelor ecou
Un suflet nou!
Voi toti in pragul ratacirii,
De vreti pe calea mantuirii
Sa va-ndrumati fara nevoi,
Veniti cu noi!

   R: Gata oricand! Tot inainte!
   Cercetatori pe drumuri sfinte,
   Voi ce-ntrupati in gand si-n dor
   Speranta-ntregului popor!
   Din bucurie si lumina
   Urzim o inima senina
   Si peste-a grijilor povara
   Cantam un imn de primavara.

Cu noi e tot ce se rasfata
Sub cerul clar de dimineata
Si cate-n farmecul de-amurg
Pe ape curg.
Sorbiti puteri de viata noua,
Din vant, din soare si din roua
Si gandul l-aripati mereu
Spre Dumnezeu!

Versuri de Cincinat Pavelescu
Muzica de Alfons Castaldi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu