Despre cercetășie & obiective



10 puncte forte întâlnite doar la un cercetaș
1. Cercetașii știu cum să lucreze în echipă – Pot avea chiar și 15 ani de experiență în ceea ce privește lucrul în echipă, întotdeauna tratându-i pe ceilalți cu respect, aceasta fiind o valoare transversală pentru ei. A monta un cort sau a se oferi voluntar pentru a organiza o tabară de vară pentru 200 de participanți, sunt activităţi care fac parte din experiența lor. Metoda cercetășească de a învăța este prin însăși natura sa, bazată pe proiecte și cooperare. Învață să lucreze în echipă încă din prima zi, iar acest lucru se menține indiferent de activitățile în care se implică.
2. Sunt persoane creative – Au petrecut mai mulți ani căutând soluții inovative în situații adverse. Poate au fost nevoiți să plănuiască programe detaliate cu teme ca ”Harry Potter”, ”Înapoi în viitor” sau ”Roadtrip în Africa”, programe care să inspire 100 de tineri pentru 10 zile, poate au fost nevoiți să organizeze o campanie de strângere de fonduri pentru un nou sediu, unde să mai și învețe cum să repare pereți și să monteze mobilă sau și-au dorit să vadă cei mai înalți munți și au făcut tot posibilul să reșească să ajungă acolo. Toate acestea cu multă muncă, creativitate și ingeniozitate.
3. Își vor apăra valorile și își vor respecta cuvântul – Aceste persoane sunt obișnuite să plănuiască și să ducă la capăt activități la baza cărora sunt valori cercetășești ca și cadru primar (ceva similar cu codul de etică utilizat în sfera profesională). Cultivând nevoia de a crede în obiectivul proiectului la care iau parte, asimilându-l în cadrul proprilor interese sau pasiuni. Onestitate, noblețe, dreptate, solidaritate și respectarea cuvântului dat reprezintă valori ne-negociabile pentru ei.
4. Știu cum să fie lideri sau cum să respecte cuvântul unui lider – Încă de la vârsta de 6 ani au început să exerseze cum să ia decizii și să lucreze la mai mult de un proiect în același timp. În unele cazuri, ei sunt liderii, iar în altele, lucrează ca parte a echipei, promovând consensul și coeziunea.
5. Sunt empatici – La fel ca într-o întreprindere, există diverse tipuri de tineri și adulți într-un grup de cercetași. Toți au vârste, abilități și interese diferite. Empatia este un factor cheie în coexistența și sprijinul mutual pe care ei și-l oferă unii altora. Un cercetaș a învățat că nu toți trebuie să poarte aceeași greutate în rucsac, dar că este mai eficient să distribui acea greutate în funcție de capacitatea fiecărui individ. Sunt conștienți că cea mai frumoasă excursie nu este aceea care îi duce pe cea mai lungă distanță, ci cea pe care întreaga echipă o poate duce la capăt.
6. Apreciază efortul depus – Din primele stadii ale vieții de cercetaș, activitățile sunt gândite astfel încât să ajute cercetașii să aibă încredere în ei înșiși și să își depășească limitele chiar și atunci când consideră că nu mai pot continua. A fi cercetaș înseamnă a zâmbi atunci când înfrunți dificultăți și a depune efort pentru a atinge țelul pe care ţi l-ai asumat.
7. Știu cum să își seteze un obiectiv și cum să se autoevalueze – De la vârsta de 6 ani, ei își exersează abilitatea de a-și stabili obiective personale și comune, de a observa și evalua progresul lor și de a primi feedback constructiv. Așadar, un cercetaș va reuși cu ușurință să se descurce atunci când va intra în câmpul muncii, va ști cum să reacționeze la feedback și va încerca să îmbunătățească constant lucrurile.
8. Sunt generoși – „A dărui” și „a împărți” sunt doua dintre cele mai des folosite verbe în viața unui cercetaș. Ultimele picături de apă rămase în sticlă nu aparțin celui care are sticla, ci celui care are mai mare nevoie de ele. Un voluntar este dispus să investească chiar și 1000 de ore într-un cercetaș pentru a-i asigura un proces educațional de calitate, la finalul căruia acesta să devină mai bun ca și individ.
9. Luptă împotriva nedreptăților – Având motto-ul „Lasă lumea puțin mai bună decât ai găsit-o”, pedagogia utilizată în cercetășie se bazează pe încurajarea tinerilor în a-și înțelege propriul potențial și de a-l aplica pentru a-și îmbunătăți mediul. Fiind curajoși în rezolvarea și acceptarea provocărilor, fără a ignora nedreptățile, ei vor acționa întotdeauna pentru ca situația să se desfășoare în cel mai pozitiv mod cu putință.
10. Sunt oameni-resursă – Au experiență extensivă în tranformarea ședințelor într-un spațiu dinamic, în gândirea unor activități prin intermediul cărora să rezolve conflicte, în a vorbi în public sau în a găsi cel mai ieftin mod de a închiria o dubiță cu care să transporte toate materialele necesare într-o tabără. Ei sunt aventuroși și dinamici, obișnuiți să facă față tuturor problemelor, indiferent de forma și dimensiunea acestora.
Notiuni despre Cercetasie

      Cum, prin ce mijloace poate Cercetasia sa-si indeplineasca Misiunea?
Pe baza unui sistem educativ, numit Metoda Scout. Specificul Metodei este ca imputerniceste pe fiecare individ ca agent principal al propriei dezvoltari si cuprinde:

     Legea Cercetasului. Un cod de viata individual si colectiv care are la baza principiile Cercetasiei. Reprezinta un cadru de referinta pentru comportamentul de zi cu zi al cercetasului pe de o parte, si stabileste normele comunitatii cercetasesti, pe de alta parte.

     Promisiunea cercetasului este angajamentul de a trai conform Legii Cercetasului pe care fiecare tanar il ia cand se alatura Miscarii.

     Invatarea prin actiune asigura o insusire activa a cunostintelor, deprinderilor si atitudinilor. In opozitie cu invatarea teoretica, invatarea prin actiune inseamna a invata din experientele de zi cu zi si din oportunitatile de urmarire a pasiunilor.

    Sistemul de patrule.Fiecare unitate locala de cercetasi este organizata in patrule, adica grupuri de 6-8 tineri. Patrulele sunt conduse de unul dintre membri care devine sef de patrula. Grupul isi organizeaza activitatea si imparte resopnsabilitati sub supravegherea liderului adult. Patrulele au drept de participare activa la luarea deciziilor in unitate.

    Cadrul simbolic este un set de elemente cu inteles special. Numele patrulei, uniforma, steagul, ceremonii, povesti sunt cateva dintre simbolurile cercetasesti. Fiecare grupa de varsta are un cadru simbolic specific maturitatii si nevoilor educationale. Scopurile acestei metode sunt multiple: dezvoltarea imaginatei si creativitatii, identificarea valorilor cercetasesti si stimularea coeziunii si solidaritatii grupului.

    Sistemul de progres personal are menirea de a implica tanarul in propria dezvoltare. Permite ficarui cercetas sa se autoevalueze si sa devina constient de ritmul dezvoltarii sale. Sistemul de progres foloseste elemente ale cadrului simbolic corespunzator fiecarei grupe de varsta.

    Natura este cadrul ideal de aplicare al Metodei Scout datorita posibilitatilor de dezvoltare fizica emotionala, sociala si intelectuala pe care le ofera.

    Sustinerea adultilor. Adultii au responsabilitatea de a coordona activitatile pentru realizarea lor cu success, sa se asigure ca aceste activitati au un impact pozitiv asupra dezvoltarii tinerilor implicati si sa creeze un cadru de relationare adecvat in unitate.

    Acestea sunt ideile care stau la baza campurilor, taberelor, excursiilor, iesirilor in natura, a campaniilor de mediu, a intalnirilor de unitate, a camasii cercetasesti. Ele ne justifica activitatea si prin prisma lor trebuie intelese hike-urile, jocurile, salutul de patrula, „insula” temerarilor si proiectele exploratorilor.


    Valori: respect de fata de sine, respect fata de ceilalti, respect fata de parinti si indrumatori, respect fata de Dumnezeu si de credinta celorlalti.

    Domenii de activitate: Educatie pentru viata, educatie non-formala, educatie alternativa, participare comunitara, protectia mediului, voluntariat, interculturalitate, social-caritate, educatie in natura.

    Grup tinta: tineri intre 7-26 de ani indiferent de religie, nationalitate, rasa, sex; dar organizatia noastra este deschisa oricarei persoane „care doreste sa lase lumea mai buna decat a gasit-o” --- citat: indemn din testamentul Lordului R.B. POWELL – intemeietorul miscarii l nivel mondial.

Membri:

- Lupisori (7-10 ani)
- Temerari (11-14 ani)
- Exploratori (15-18 ani)
- Seniori (18-21 ani)
- Ajutor de lider (peste 17 ani)
- Lideri (peste 21 ani)
- Cercetasii cu vechime mare si constanta in cadrul unui CL si cu experienta, pot deveni ajutoare de lider incepand cu varsta de 17 ani; ei vor efectua stagii de pregatire si vor lucra cu ramuri de varsta mai mici sub supravegherea si la recomandarea liderilor lor.
  • Legea cercetașului

1. Cercetasul isi iubeste patria sa, Romania si pe toti cei care traiesc in ea.
2. Cercetasul este loial, si respecta cuvantul dat, nu minte, este curat in gand, in vorba si in fapta.
3. Cercetasul este util si isi ajuta semenii in orice situatie; este un prieten pentru toti si frate cu toti cercetasii.
4. Cercetasul este econom si cumpatat, este ingaduitor cu altii si sever cu sine; isi ingrijeste corpul si duce o viata sanatoasa.
5. Cercetasul iubeste si ocroteste natura si este bun cu animalele.
6. Cercetasul isi respecta si asculta parintii, sefii si profesorii si este disciplinat in tot ceea ce face.
7. Cercetasul este credincios si respecta credinta celorlalti.
8. Cercetasul este curajos si increzator in puterile sale, vioi si plin de insufletire.
9. Cercetasul iubeste invatatura si la randul sau invata si pe altii.
10. Cercetasul se straduieste sa faca in fiecare zi o fapta buna, oricat de neinsemnata ar parea ea.

Promisiunea (Angajamentul)
Promisiunea va fi depusa intotdeauna intr-un cadru special organizat, cu invitati de la sediul ONCR, cercetasi si lideri din alte centre locale sau/si cu oficialitati, impreuna cu alti cercetasi din alte centre, care pot depune si ei odata cu gazdele, si/sau in campuri special organizate pentru aceasta ceremonie, cum ar fi cel de la Tecuci din fiecare an, organizat de Ziua Cercetasului, la Statuia Cercetasului, unica in lume.
  • Promisiunea cercetașului
         Eu……… (cercetasul isi va spune numele)
         Promit pe onoarea mea sa fac tot ce este posibil pentru:
         - a servi patria mea, Romania si credinta mea;
         - a ajuta pe aproapele meu in orice moment;
         - a ma supune legii cercetasului.
  •  Promisiunea Lupisorului

          Eu……………….. ( fiecare cercetas lupisor isi spune numele),
          Promit sa respect credinta mea si a celorlalti, sa-mi iubesc tara
          si sa respect Legea Lupisorului.
         Asa sa ma ajute Dumnezeu!
  • Promisiunea Temerarului

Eu……………….. ( fiecare cercetas temerar isi spune numele),
Cu ajutorul lui Dumnezeu si al celorlalti cercetasi, promit, pe onoarea mea:
sa raspund provocarilor temerarilor, sa traiesc asemenea tuturor cercetasilor,
conform Legii noastre.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!



  • Promisiune Exploratorului
  • Eu……………….. ( fiecare isi spune numele),
    Promit ca alaturi de ceilalti cercetasi, alaturi de Patrula si Unitatea mea,
    sa fac tot ce pot mai bine pentru a respecta Legea Cercetasului si Legea Exploratorului.
    Imi voi indeplini datoria fata de mine, fata de semeni si fata de Dumnezeu.
    Asa sa ma ajute Dumnezeu!
  • Salutul
Salutul este:
Degetul mare peste cel mic, pliate in palma, si trei degete in sus.
Degetul mare peste cel mic simbolizeaza una din regulile cercetasesti: Cel mare il sprijina pe cel mic.

Principiile cercetășiei
- Cercetășia se bazează pe trei principii:
Principiul spiritual sau Datoria față de Credinta proprie (Dumnezeu, etc)
Principiul social sau Datoria faţă de ceilalţi
Principiul personal sau Datoria faţă de sine
  • Principiile Cercetasiei sunt:
    • sunt legi fundamentale ce trebuie respectate in atingerea scopului
    • reprezinta un cod de conduita care trebuie sa-i caracterizeze pe toti membrii miscarii
1. Principiul spiritual sau datoria fata de Dumnezeu reprezinta:
  • aderare la valorile spirituale
  • loialitatea fata de religia care le exprima si acceptarea indatoririlor ce decurg din acestea
    Principiul social sau datoria fata de aproape
  • responsabilitatea persoanei fata de societate (in diferitele ei dimensiuni)
  • loialitatea fata de tara ta si traditiile poporului tau cu respectul bogatiei diferitelor culturi si credinte pe care le reprezinta
  • participarea la dezvoltarea societatii in respectul fata de demnitatea omului si integritatea naturii
2. Principiul social sau datoria fata de aproape
  • responsabilitatea persoanei fata de societate (in diferitele ei dimensiuni)
  • loialitatea fata de tara ta si traditiile poporului tau cu respectul bogatiei diferitelor culturi si credinte pe care le reprezinta
  • participarea la dezvoltarea societatii in respectul fata de demnitatea omului si integritatea naturii
3. Principiul personal sau datoria fata de sine
  • asumarea responsabilitatii dezvoltarii insusirilor fizice, intelectuale si spirituale ale propriei persoane

Principiile mai sus amintite sunt legate de cele trei dimensiuni ale vieţii fiecăruia dintre noi (spirituală, socială şi personală).
În consecinţă, programul cercetăşesc trebuie să asigure maximum de oportunităţi pentru dezvoltarea tinerilor în temeiul celor trei principii.
Încă de la începuturile ei cercetăşia a utilizat, ca mijloc de a formula principiile educative într-o manieră accesibilă şi atrăgătoare pentru tânăra generaţie, Legea şi Promisiunea Cercetaşului.
  • Ținuta: pentru ținută găsiți detalii pe pagina „Uniforme – cămăși și eșarfe pentru cercetași” pe acest blog
  • Istoricul cercetășesc: pentru istoria Cercetășiei în România și în lume găsiți detalii pe pagina „Noțiuni cercetășești de bază” pe acest blog
Depăşeşte-ţi limitele! Aventura vieţii tale poate începe acum!

Răspunde provocării: Fii cercetaş!

Împreună cu alţi 28 de milioane de cercetaşi din intreaga lume, ai ocazia să faci lumea mai bună, să încerci şi să înveţi lucruri noi, de la activităţi de aventură la ecologie, de la proiecte comunitare şi sociale la multe călătorii în lumea întreagă, la interacţiunea cu diferite culturi. Cat mai multe activitati in natura, jocuri si calatorii cercetasesti. Cursuri de prim ajutor, supravietuire, istorie, geografie si ghid montan.

A fi cercetaş nu e exagerat de greu. Nu e exagerat de solicitant. Şi în mod cert nu e plicticos. E o chestiune de voinţă. Un resort interior, care să te facă să simţi că ai un cuvânt de spus, că trebuie să acţionezi şi să sfârşeşti prin a afla că împreună suntem puternici. Putem aduce schimbarea.


A avea încredere în tine şi în alţii. A te educa pentru a fi util tuturor. A învăţa pentru a putea ajuta. A face tot ce-ţi stă în putere. A nu te descuraja, a nu te da bătut. A crede. Cercetaşul este „loial, de încredere, săritor, prietenos, politicos, bun, ascultător, econom, vesel, curajos, pur, credincios”. Nu e un portret al tânărului ideal, e unul realizabil. Un cercetaş nu e un om perfect, e doar un om care... se străduieşte, alături de alţii, să lase lumea „puţin mai bună decât a găsit-o”. Un om care speră! Să sperăm cu toţii şi... să fim cercetaşi!
Gata oricând!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu